ANTI-COUNTERFEITING TRADE AGREEMENT
Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) är ett avtal mot förfalskning som förhandlades fram 2007–2010. Avsikten med avtalet är att göra de immateriella rättigheterna enhetliga i avtalsstaterna och minska spridningen av material som kränker upphovsrätten. Avtalet innehöll åtgärder bland annat mot förfalskade produkter, generiska läkemedel och piratism.
Europeiska kommissionen förhandlade om avtalet bakom stängda dörrar. Europaparlamentet kritiserade hemlighetsmakeriet och hotade kommissionen med rättsliga åtgärder om den inte publicerade förhandlingsdokumenten. Det första avtalsutkastet offentliggjordes först i april 2010 och den slutgiltiga avtalstexten (pdf) i maj 2011.
|
Förhandlingsproceduren väckte kraftig kritik bland medborgarsamhällets aktörer. Många gör bedömningen att ACTA skulle ha haft en negativ effekt på bland annat de mänskliga rättigheterna, skyddet av privatlivet, tillgången till läkemedel, frihet på Internet och möjligheterna att använda fri programvara. Europaparlamentet förkastade slutligen avtalet med klara siffror i juli 2012.
ACTA är inte längre aktuellt, men kritiker hävdar att många av de mest problematiska ambitionerna från ACTA nu dyker upp på nytt i de nya handelsavtalen, bland annat i TTIP och TTP.

Foto: Fredrik Persson för Sydsvenskan