TRADE IN SERVICES AGREEMENT
Trade in Services Agreement (TiSA) är ett internationellt avtal om handel med tjänster som 23 parter som bäst förhandlar om. Eftersom Europeiska unionen vid förhandlingarna representerar alla sina 28 medlemsländer är över 50 stater representerade vid förhandlingarna. De förs av en grupp som kallar sig “Really Good Friends of Services” (Servicens verkligt goda vänner). Tillsammans representerar de nästan 70 procent av handeln med tjänster i hela världen.
Avtalets syfte är att minska regleringen och privatisera handeln med tjänster. I avtalet ingår Ratchet-klausulen som innebär att tjänster som en gång privatiserats inte på nytt kan regleras eller göras offentliga igen. Avtalet har väckt oro bland annat för de offentliga tjänsternas framtid och för regleringen av finanstjänster.
|
TiSA-förhandlingarna inleddes i tysthet. När medborgardiskussionerna tog fart och också TiSA-avtalet kom upp i diskussionerna öppnade Europeiska kommissionen webbsidor med information om avtalet och sitt ursprungliga förslag om innehåll (pdf). Innan förslaget offentliggjordes kritiserades TiSA-förhandlingarna för bristande transparens. En läcka via Wikileaks har nämligen avslöjat att det är meningen att utkasten till TiSA hålls hemliga inte bara medan avtalet förhandlas fram utan också fem år efter att det har undertecknats.