TRANSATLANTIC TRADE & INVESTMENT PARTNERSHIP
Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett frihandelsavtal som EU och USA har förhandlat om sedan juli 2013. Troligen försöker förhandlarna nå ett resultat före USA:s presidentval 2016.
Avsikten är att de båda handelsområdena ska få enhetliga standarder, som närmast multinationella korporationer har lobbat för. TTIP-avtalet innehåller en mekanism för investeringsskydd som i praktiken skulle skapa en privatiserad rättslig institution för företag och inskränka den offentliga makten över lagstiftningen. Dessutom skulle det enligt avtalet skapas ett samarbetsorgan för reglering kallat Regulatory co-operation Body, som flyttar över de mest kontroversiella frågorna till tjänstemännens rum där insyn saknas. TTIP-avtalet har sagts vara ett exempel på ny grundlagsenlighet.
|
Länge var informationen om förhandlingarna mycket knapp eftersom de förs bakom stängda dörrar. De odemokratiska metoderna och läckor om avtalets innehåll har väckt stark kritik både i medborgarsamhället och bland löntagare och forskare, som exempelvis i Finland gjorde ett uttalade våren 2014. Europeiska kommissionen har svarat på kritiken bland annat genom att göra upp en hemlig kommunikationsstrategi för att dämpa den offentliga diskussionen. Till slut gläntade kommissionen på förlåten och offentliggjorde avsnittet om investerarskydd i april 2014 samtidigt som den inledde en offentlig konsultation. Kommissionens övriga förslag till avtalstext offentliggjordes först i januari 2015. I fortsättningen ska kommissionen att publicera sina förslag i samband med förhandlingarna.
Ett medborgarinitiativ mot TTIP- och CETA-avtalen förbereddes sommaren 2014, men EU-kommissionen vägrade godkänna initiativet. Efter avslaget organiserade medborgarorganisationerna själva ett medborgarinitiativ som samlade en miljon underskrifter, alltså det som krävs, på ungefär två månader.
Läs mer: A Brave New Transatlantic Partnership (pdf).